Vi har som helsepersonell kunnskap og erfaring med krise og sorg. Vi strekker oss langt for å være tilstede og støtte og veilede i en vanskelig tid etter et dødsfall.

Hjelp ved dødsfall 

Hvis et menneske dør akutt er det flere ting som er viktig å tenke på. Det avhenger om dødsfallet har skjedd på en institusjon eller ikke. Lege og ev. politi må varsles om dødsfallet. En lege skal alltid bekrefte dødsfallet og skrive ut dødsmelding. Legen kan kreve obduksjon og da må avdøde transporteres til patologisk avdeling ved sykehus. Dersom avdøde ønsket organdonasjon må det avklares snarest. Likeså om avdøde har testamentert legemet sitt til forskning.  

 

Transport / henting av den døde 

Dersom dødsfallet skjer utenfor institusjon vil den døde bli fraktet til kjølerom. Det kan være til et kommunalt kjølerom, på patologisk avdeling på sykehus eller hos begravelsesbyrået.  

Ved dødsfall på institusjon vil den døde bli brakt til kjølerom der og båren står ofte der til seremonidagen.  

Begravelsesbyrået utfører også transport av båren fra kjølerom til kirke og til kirkegård eller krematorium.  

Planleggingssamtalen 

I første kontakt med pårørende og familie til den avdøde avtaler vi å møtes for å gjennomføre en planleggingssamtale. Denne samtalen kan være på vårt kontor eller hjemme hos familien. Her går vi gjennom alle punkter som skal avklares i forbindelse med gjennomføring av gravferden.  

 

Papirer og skjemaer 

Vi i Alstad begravelsesbyrå er behjelpelig med utfylling og forsendelse av skjemaer til skifterett, kirke, gravferdsmyndighet, osv. Vi kan også bistå med sletting på internett, kontakte bank, forsikring, fagforbund med mer. På bakgrunn av melding om dødsfall fra begravelsesbyrå og legeerklæring så blir dødsfallet meldt til Folkeregisteret. Derfra går melding til bl.a. NAV, skatteetaten og andre offentlige kontorer.  

 

Å se den døde i kisten / syning 

Dersom familien ønsker å se den døde i kisten legger vi til rette for det. Det kan skje i kapell, bårehus eller på sykehjem.  

 

Begravelsesseremonien 

Begravelsen / bisettelsen må skje innen 10 virkedager etter dødsfallet. Her regnes ikke helg og bevegelige helligdager, så det blir i praksis 14 dager. Det er familien som bestemmer hvor seremonien skal være. I Bodø er det fritt kirkevalg når det gjelder gravferd. Det er også flere alternativer til kirke. Det er bl.a. seremonirom på krematoriet i Bodø. Det er også mulig å ha seremoni i kulturhuset eller leie annet lokale.